Päivitystä niistä ex-suunnitelmista

Meidän tutut tietävätkin jo miten näitten suunnitelmien lopulta kävi, mutta laitetaan nyt tännekin viestiä.

Päiviä oli mennyt muistaakseni 52, kun Vaala alkoi iltapäivällä vuotaa tummaa ruskeaa mömmöä. Mömmö ei haissut, mutta se oli sitkeän limaista ja tosiaan tummanruskeaa. Koiran olo tuntui olevan myös hieman tukala. Se petaili, oli levoton ja läähätti. Heti vuodon huomattuani omat hälytyskelloni soivat, ja soitin eläinlääkäriin, että meille aika nyt. Ajanvaraus vielä kysyi oirekuvaukseni jälkeen, että nii eläinlääkäriinkö me halutaan nyt tulla. Joo, todellakin halutaan…
Kävimme lääkärissä, Vaalasta otettiin ultra ja röntgen. Kuumettakin koiralla oli. Kohdusta ei löytynyt mitään elon merkkejä, mutta mätää siellä näytti olevan. Eläinlääkäri suositteli leikkausta, joten leikkausaika varattiin sitten heti seuraavalle päivälle.

Leikkaus meni hyvin, Vaala parantui hienosti ja nyt on koiralla tosiaan kaikki täydellisesti. :) Kohtu oli poistettaessa täynnä märkää.
Pentuja ei tullut, mutta pääasia että Vaala on kunnossa. Eipä enää tarvitse miettiä juoksujakaan.

Tiineys eteni alunperin ihan ok, ja olin jossain vaiheessa tuntevinani pennunkin. Se kuitenkin ”katosi”, ja tiesin jo etukäteen ettei meille kyllä ole tulossa pentuja. Huono tuuri kävi sitten siinä, että hommasta kehittyi kohtutulehdus. Jos joku tulee tänne blogiin ikinä Googlen kautta niin, että astutetulla nartulla vuotaa tummanruskeaa vuotoa, niin suoraan eläinlääkäriin! Vaalalla ei ollut mitään muita oireita kuin kuumeesta johtuva levottomuus (jonka aluksi ajattelin johtuvan ihan mahdollisesta tiineydestä) ja ruskea vuoto. Se ei ollut normaalia janoisempi, vuoto ei haissut, vuoto ei ollut vihertävää. Kaikille koirille ei nouse edes sitä kuumetta.
Kohtutulehdus on vakava tila, johon koira voi pahimmillaan kuolla. Tyypillisin ajankohta on n. 2kk juoksujen/astutuksen jälkeen.
Yksinkertaisella ultratutkimuksella jo näkee jos kohdussa on mätää, ja mieluummin ehdottomasti turha ultra kuin vakavat ongelmat joita kohtutulehduksesta voi seurata.

Tällaista kuuluu siis tänne. En tapahtuman aikoihin jaksanut kirjoittaa aiheesta mitään tänne blogiin, ja se sitten jäin. Pohdin mitä kirjoittaisin, miten, ja päivitänkö samalla muita kuulumisia. Nyt uuden koneeni kanssa en voi päivitellä viimeisimpiä kuulumisia, koska haluan kuvat siihen ja ne ovat vielä vanhalla koneella, joten tuli hyvä syy kirjoittaa tämä viesti.

Tytöillä on kuitenkin kaikki oikein hienosti! Sunnuntaina on Vaalalla luvassa jännä päivä, mutta päivittelen siitä tarkemmin sitten kun päivä on ohi. ;)

2 responses to “Päivitystä niistä ex-suunnitelmista

  1. Ettei kuitenkin olisi ollut keskenmeno? Meillä kävi samoin; tunsin koiralla vatsassa kovan kyhmyn, kunnes se hävisi, ja lähellä laskettua aikaa narttu alkoi vuotaa tummaa nestettä ja ultrauksen+rtg:n jälkeen steriloitiin ”kiireellisenä kohtutulehduksena”. Lääkäri kuitenkin jälkikäteen kertoi, että pois leikatussa kohdussa näkyi merkkejä istukoiden kiinnityspaikoista – narttu oli kuin olikin ollut tiineenä vaikka merkit katosivat lähes olemattomiin 7-8 viikolla. Sain itse todeta saman ja tutkia kohdun. Neste ei ollutkaan tulehduksellista, mutta sitä oli paljon ja kohtu oli HK-makkaran paksuinen. Kohdun olisi mahdollisesti voinut tyhjentää ja antaa päälle ab-kuuri, jolloin kohtu olisi säästynyt, mutta myöhäistä se pohdinta jälkikäteen oli. Itse epäilen syyksi herpesvirusta, mutta se asia ei koskaan selvinnyt.

    • Tiedän kohdun ”sisuksesta” vain sen mitä lääkäri ilmoitti; se oli täynnä tulehduseritettä. Näin luki saamissani papereissa, eläinlääkärin kanssa ei tullut enää juteltua erikseen. Eli voi tietty olla noinkin, mutta turha tosiaan spekuloida kun kohtu on jo pois.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s