Buhundien lonkat

Ja ehkä vähän yleisesti aiheesta muutenkin.
Olen pari kertaa törmännyt ihmisiin, jotka ovat muuten rodusta kiinnostuneita, mutta Koiranetistä löytyvät lonkkatulokset eivät vakuuta.

Ihan alkuun heitän sitten KoiraNetin buhundien lonkkatilaston (eli kaikki Suomessa kuvatut koirat). Ensimmäinen Suomeen tuotu buhund (FIN MVA Mona Lisa) on syntynyt 1987 ja ensimmäiset lonkkakuvaukset on tehty 1991 syntyneille koirille.

Vuosi Yht. A B C D
1991 3 1 2
1992 4 1 3
1993 1 1
1994 3 2 1
1995 5 1 2 2
1996 0
1997 2 1 1
1998 3 3
1999 0
2000 3 1 2
2001 0
2002 3 1 1 1
2003 0
2004 5 3 2
2005 6 3 2 1
2006 1 1
2007 8 4 1 3
2008 4 2 2
2009 1 1
2010 7 2 1 2 2
2011 1 1
2012 1 1
Yhteensä 61 14 21 17 9
    22,9% 34,4% 27,9% 14,8%

E-lonkkaisia buhundeja Suomessa ei ole toistaiseksi tavattu.

Suomen buhundkannan vähäisyyden takia on myös vaikeaa tehdä mitään päätöksiä lonkkien yleisestä tasosta Suomessa. Koko kannan tilastossa 1991-2000 syntyneet 7 D-lonkkaista koiraa vaikuttavat huomattavan paljon huonontavasti tilastoihin. Jos jätetään edellämainitut vuodet pois tilastosta D-lonkkaisten osuus kuvatuista on puolet pienempi, eli 5%. C-lonkkaisten osuus hieman suurenee, se on 32% (yht. 37% koirista on dysplaattisia). Samalla tosin tilastomateriaali pienenee entisestään.
Voiko tätä verrata muihin rotuihin?
Buhundeilla suomalaisten kuvattujen koirien vähäinen määrä aiheuttaa tilastovääristymää, kuten edellä on jo mainittu. Yksi kuvattu koira voi tuoda yli yhden prosenttiyksikön muutoksen parempaan tai huonompaan suuntaan. Tämän takia vertailu muihin rotuihin on kyseenalaista.

Lisäksi kaikissa tilastoissa on huomioitava ympäristön vaikutus. Vain osa lonkkien rakenteesta periytyy suoraan vanhemmilta (ja silloinkin polygeenisesti, eli monen geenin yhteisvaikutuksella). Lonkkiin vaikuttaa suuresti myös esim. pentuajan ruokinta ja liikunta, mahdolliset pentuajan onnettomuudet yms. Lisää variaatiota tilastoihin tuo se, että periytymisprosentti on eri roduilla erilainen ja voi rotujen kesken vaihdella useilla prosenttiyksiköillä.

Mutta kenellä on huonoimmat lonkat ja onko niitä käytetty jalostukseen? Millaisia jälkeläisiä ne ovat saaneet ja minkälaisen koiran kanssa? Entä vanhemmat?

1994: D/D-lonkkainen narttu. Vanhemmat suomalainen tutkimaton koira ja norjalainen A-lonkkainen koira. Ei käytetty jalostukseen.
1997: C/D-lonkkainen uros. Edellisen koiran puolisiskon (sama emä) poika. Vanhemmat suomalainen B/A-lonkkainen koira ja norjasta tuotu C/C-lonkkainen koira. Ei käytetty jalostukseen.
1998: D/C-lonkkainen uros.  Ensimmäisen koiran puolisiskon (sama emä) poika. Edellisellä koiralla sama emän emä. Vanhemmat suomalainen C/C-lonkkainen koira ja ruotsalainen ua-lonkkainen koira (”OK” eli A tai B). Ei käytetty jalostukseen.
1998: D/D-lonkkainen narttu. Ensimmäisen koiran siskon tytär. Toisen koiran puolisisko (sama isä). Vanhemmat B/B-lonkkainen koira ja norjasta tuotu C/C-lonkkainen koira. Ei käytetty jalostukseen.
1998: D/C-lonkkainen uros. Edellisen veli. Ei käytetty jalostukseen.
2000: D/D-lonkkainen narttu. Toisena mainitun koiran täyssisko eri pentueesta. Ei käytetty jalostukseen.
2000: D/D-lonkkainen uros.  Kahden 1998 mainitun sisaruksen täysveli eri pentueesta. Ei käytetty jalostukseen.
2010: C/D-lonkkainen uros.  Vanhemmat suomalainen A/A-lonkkainen koira ja tanskasta tuotu C/B-lonkkainen koira. Ei (ainakaan toistaiseksi) käytetty jalostukseen.
2010: D/C-lonkkainen narttu. Edellisen sisko. Ei (ainakaan toistaiseksi) käytetty jalostukseen.

Eli kaikista D-lonkkaisista koirista 7 on keskenään sukua ja loputkin 2 ovat keskenään sukua (mutta eivät läheistä sukua toiselle D-lonkkaisten ”ryhmälle”). Yhtäkään D-lonkkaista ei ole käytetty jalostukseen. Tuo 7 koiran sukuryhmä on edelleen joittenkin suomalaisten koirien takana, mutta ei ole siis ”tuottanut” D-lonkkia vuoden 2000 jälkeen. Tähän aikaan mahtuu  yksi kokonainen elinikä ja ~4 sukupolvea koiria.

Kuolinsyytilastot C ja D-lonkkaisista koirista sisältävät vain 4 koiraa, mutta niistä yksikään ei ole kuollut lonkkiensa takia. Yksi on elänyt jopa 14v (C/C), ja toinen 17v (C/C). Tästähän ei voi vielä tehdä minkäänlaisia päätelmiä, mutta yleisesti ottaen en ole kuullut buhundista, jolla C-lonkat elämää haittaisivat.
Jos tekisin samanlaisen tilaston C-lonkkaisista kuin D-lonkkaisista, olisi tässäkin pari sukuryhmää ja lisäksi paljon koiria, jotka eivät ole sukua toisilleen. Lisäksi esim. kahdesta A/A-lonkkaisesta koirasta on syntynyt B/C-lonkkaisia jälkeläisiä. On myös tuonteja, joitten kaikilla kuvatuilla sisaruksilla ulkomailla on hyvät, terveet lonkat, mutta Suomeen tuodulla koiralla on C. Herää kysymys onko ulkomaalaisilla kasvattajilla röntgenkatse, onko suomalaisessa vesijohtovedessä jotain, onko suomalainen asteikko/arvostelija liian tiukka vai ulkomaalainen asteikko/arvostelija liian löysä?

Norjalainen tilasto buhundien lonkista on seuraavanlainen:
Yht. 721 kuvattua koiraa syntymävuosiltaan välillä 1980-2013.
Fri (A & B): 88,2%
Svak (C): 8,6%
Middels (D): 2,2%
Sterk (E): 1,0%

Näyttää hieman erilaiselta kuin Suomen tilasto, eikö? Vaikka Suomessa on aivan tasan samoja sukuja kuin Norjassa ja toisin päin. Kaikissa pohjoismaissa ainakin pitäisi myös olla sama arvosteluasteikko käytössä, eli erot eivät selity silläkään. Olen usealta eri taholta kuullut, että pohjoismaiset tulokset ovat luotettavia ja keskenään vertailukelpoisia.
Suomessa on kuitenkin n. 20 vuoden aikana saatu 9 D-lonkkaista koiraa, kun Norjassa yli 30 vuoden aikana niitä on vain pari enemmän. C-lonkkaisiakin Suomessa on lähes joka kolmas, Norjassa vähemmän kuin yksi kymmenestä. Onko tämä vain tilastovääristymää, joka johtuu Suomen vähäisestä määrästä kuvattuja, vai jotain muuta?

Joka tapauksessa norjalaisen tilaston mukaan buhundeilla ei ole varsinaisesti mitään lonkkaongelmaa. Valtaosa kaikista kuvatuista on terveitä ja materiaalia on huomattavasti enemmän ja pidemmältä ajalta kuin Suomessa.

En halua tietenkään vähätellä asiaa tai sanoa, että suomalaisilla lonkkatuloksilla ei ole mitään väliä. Haluan vain antaa hieman ajattelemisen aihetta. Ei se tilanne koko rodun tasolla niin pahalta näytä kuin Suomen KoiraNetissä. :)

Lisäksi pieni muistutus loppuun: Jokainen koira on muutakin kuin lonkat!
Tämä tuntuu monesti unohtuvan ihmisiltä, ja lonkkatilastoja luetaan kuin raamattua. Esim. C-lonkat ovat toisten mielestä sama asia kuin jalostuskelvoton yksilö, vaikka tällainen ajatustapa ei todistetusti toimi edes ”lonkkajalostuksessa” (kiinnitetään huomiota pelkästään lonkkiin).

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s