Buhundien geneettinen monimuotoisuus

Pitkä otsikko, asia ei niinkään.

Jäin tänään tutkimaan buhundien tehollista populaatiokokoa pohjoismaiden tasolla. Suomessahan sen laskeminen on yhtä tyhjän kanssa, kun pentueita ei synny edes vuosittain. Tietty täältä voidaan lisätä se pari yksilöä koko pohjoismaiden teholliseen populaatiokokoon.
Tämä on Suomen Kennelliiton sivuilta:
”Tehollinen koko arvioidaan aina sukupolvea kohden. Sukupolven pituus on seurakoirilla neljä ja käyttökoirilla viisi vuotta. Nyrkkisääntönä on, että tehollinen koko on enimmillään neljä kertaa jalostukseen käytettyjen, eri sukuisten urosten lukumäärä. Paras tapa arvioida tehollista populaatiokokoa perustuu rodun keskimääräisen sukusiitosasteen kasvunopeuteen. Jos aineisto ei ole sukupuiltaan tarpeeksi täydellinen, voidaan käyttää jalostuskoirien lukumääriin perustuvaa laskentaa, joka on käytössä myös Suomen Kennelliiton jalostustietojärjestelmässä Koiranetissä. Tämä antaa kuitenkin tehollisesta koosta suuren yliarvion, koska siinä oletetaan, etteivät jalostuskoirat ole toisilleen sukua ja että niillä on tasaiset jälkeläismäärät. ”

Mielenkiinnosta avasin Norjan tietokannasta jälkeläistilaston. Tyhmän hakujärjestelmän takia valitsin kaikki 10v ja sen alle urokset, joilla on yli 5 jälkeläistä. Sain listan, joka käsittää 35 eri nimeä. Pentuemäärät vaihtelevat uroskohtaisesti yhdestä kymmeneen (!). Tuo Ahkera Isukki on sentään vuoden 2003 satoa, mutta noin muuten sukua melkein kaikille listan koirille isänsä kautta. Sen pentumäärä on 38, eli sillä on enemmän pentuja kuin listalla on uroksia.
Aloin katsella näitten listalla olevien koirien sukutauluja, ja aika hiljaiseksi tuo lista veti. 3 koiraa, jotka eivät olleet _läheistä_ sukua kellekään muulle listan koiralle. Yhtä niistä kolmesta on kuitenkin käytetty paljon Ruotsissa. Merkkasin eri värein kaikki lähisukulaiset, ja väriryhmiä tuli 13. Laskin lähisukulaisiksi vain vanhemmat, sisarukset ja isovanhemmat. Näissä kolmessatoista ryhmässä on lisäksi koiria, joilla on sukua useammassa eri väriryhmässä.
Tästä ei kovin isoa määrää erisukuisia uroksia siis saa räävittyä sitä yhtä sukupolvea kohti.
Jos laskisin listalleni ruotsalaiset koirat, saisin ehkä muutaman värin lisää, mutta saisin käyttää paljon myös jo listalla olevia värejä.
Myöhemmin tein mind-mapin näistä norjalaisista koirista ja niiden sukulaisuussuhteista. Värikoodasin taas, mutta tällä kertaa väriryhmiä tuli vain 9, joista 3 ei ollut liitoksissa muihin väriryhmiin. Lopuista 6 väriryhmästä ”pinkki” oli liitoksissa neljään muuhun ryhmään ja loput olivat liitoksissa kukin vähintään kahteen muuhun ryhmään. Yksi ryhmä koostuu siis suunnilleen serkkua vastaavan läheisistä ja sitä läheisemmistä sukulaisista.

Meillä on rotukirjat laitettu kiinni ”vasta” alle 15v sitten, ja tilanne on silti näin huono. Tässä tilanteessa kannan sisäinen sukusiitosprosentti kasvaa nopeasti ja aiheuttaa nopeasti myös ongelmia. Kannassa on jo nyt sairaus, joka löytyy suurimmalta osalta kaikista koirista (”buhundkaihi”). Meidän onneksemme se ei ole koiran elämään suuresti vaikuttava, mutta tällä menolla meillä on pian paljon muitakin ongelmia.
Ei tätä rotua voi näin kasvattaa… Ei auta, että tuomme mahdollisimman erisukuisia koiria ulkomailta, kun pian niilläkin on suvussaan ne samat koirat kuin kaikilla muillakin. Tai siis on jo, mutta hieman kauempana sentään.

Samaan aikaan toisaalla (= tämä ei ole Suomesta) nartuista otetaan kaikki irti. ”Paras” näkemäni saavutus on ollut 5 pentuetta, yli 20 pentua, yhdellä buhundnartulla. Tai siis monella (menosta päätellen jatkossakin kaikilla) saman kasvattajan buhundnartulla. Tarvitseeko sanoa, että sen kasvattajanimen näkeminen tuo lähinnä turhautuneen olon. Eivät nuo tosin ennätyksiä ole. Buhundeissa Norjan ennätys vuoden -90 jälkeen syntyneillä nartuilla on 6 ja pentumääräennätys kuuluu toiselle näistä nartuista; 35. Siinä saa narttua kupata ihan huolella.

Olen toisinaan miettinyt mielessäni roturisteytystä. Buhundien tilanteessa siinä olisi järkeä. Hyvä sukulaisrotuehdokaskin löytyy; islanninlammaskoira. Niitä on käytetty buhundeihin jo aiemmin, kymmeniä vuosia sitten, joten se olisi vain looginen vaihtoehto. Sairaudetkaan eivät taida juuri toisistaan erota. Mahdollinen pitkäturkkigeeni tai merkkivärisyyden geeni eivät olisi myöskään ongelma; niitähän meillä on jo nähty.
”Jos rodun keskimääräinen tehollinen koko viimeisen 3-4 sukupolven aikana ulkomailla olevat populaatiot huomioiden on sukusiitosasteen kasvunopeuden perusteella laskettuna 50 tai tämän alle, tai jalostuskoirien lukumäärään perustuvalla kaavalla laskettuna 200 tai tämän alle, rotuun tulisi hankkia lisää perinnöllistä vaihtelua roturisteytyksillä ja/tai maatiaiskoirien rotuunotolla.”

Buhundeilla on kannassa hurjasti vaihtelua ulkonäkötyyppien, luonteiden ja aikalailla kaiken muunkin osalta, mutta rotua uhkaa silti sukusiitosasteen liika nousu jo ihan lähitulevaisuudessa.
En tiedä hajottaako muita kasvattajia, mutta kyllä minua ainakin hajottaa. :D
Onkohan oikea tapa sitten vain sulkea silmät tosiasioilta ja jatkaa samaan malliin? Tämä on taidettu kokea hyväksi toimintatavaksi monissa muissa roduissa. Silmät kiinni ja päättäväisesti alas jyrkänteeltä!
Kohta meillä ei ole enää vara tehdä jalostusvalintoja. Siis se on vaikeaa jo nyt, mutta kohta on vain joka kerta valittava kahdesta pahasta se pienempi paha.

Tämmönen minä olen. Pikkutyttö ja tilastonikkari (kohua aiheuttaneeseen erään tunnetun henkilön blogikirjoitukseen sarkastisesti viitaten), jolla on syntynyt 1 pentue ja jo on tunkemassa nenäänsä ennenkin varsin hyvin toimineisiin ajatusmalleihin.

One response to “Buhundien geneettinen monimuotoisuus

  1. Ehdottomasti samaa mieltä! Sekä lonkka-, että monimuotoisuusartikkelit pelkkää asiaa. Kiva todeta, että edes jollain on samankaltaiset ajatukset buhundeista, niiden tulevaisuudesta ja suurten kasvattajien toiminnasta, kuin meillä. Jatka samaan malliin :)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s