Ruokinnasta terveyteen

Tammikuussa Freia alkoi aivan yhtäkkiä käyttäytyä aggressiivisesti miehen puudeleita kohtaan. Viimeinen niitti oli, kun jouduimme lähtemään päivystykseen Nellan (puudeleista vanhempi) kanssa kun Freia oli hyökännyt sen kimppuun ja tehnyt kurkkuun reiän. Reikä ei onneksi ihan ylettänyt henkitorveen asti, mutta kyllä se säikäytti. Puudelit lähtivät Maxin äidin luokse ja Freia lähti eläinlääkäriin.

Eläinlääkärissä tutkittiin koira ensin ulkoisesti. Samalla tyhjennettiin anaalit (pyysin tarkistamaan etteivät vain ole tulehtuneet tmv. mikä aiheuttaisi aggressiota) ja hännänjuuressa jo pidemmän aikaa ollut talipatti. Ulkoisesti mitään syytä ei löytynyt, joka nyt ei mikään yllätys ollut.
Sitten siirryimme ultraan. Siinä meni varmaan puoli tuntia, ja Freia vain kiltisti makasi ultrattavana. Ihana. Ultrassa sitten löytyi juuri ja juuri alkamassa oleva kohtutulehdus ja virtsarakon kaikua, joka viittasi kiteisiin. Freia sai piiiiitkän antibioottikuurin ja käskyn tuoda virtsanäyte seuraavalla viikolla.

Seuraavan viikon virtsanäytteestä löytyi yksi struviittikide. pH 7,5. Viljelyä ei antibioottikuurin takia voinut tehdä.

Noh. Tämä on lopulta sitten johtanut tähän hetkeen. En halunnut käyttää mitään eläinlääkärien ylihintaisia ja eläinten mielestä pahan makuisia liuotusruokia, joten päädyin siirtämään Freian raakaruokintaan. Huomattavasti enemmän vaivaa tästä siirtymisestä on tullut kuin jos olisin vain ostanut liuotusruokaa, mutta tulos on koiran mielestä maittavampi. Myös nesteensaanti on suurempaa kuin jos vain lisäisin kuiviin raksuihin vettä. Kiteitten kannalta nestettä olisi siis hyvä saada alas melko paljon. Virtsan pH:ta lasketaan C-vitamiinilisällä. Proteiinin määrä ruokavaliossa pidetään alhaisena, samoin magnesiumin ja fosfaattien saantia rajoitetaan hieman. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että ruokavaliossa pääasiassa on lintujen liha ja sisäelimistä etenkin maksan määrän tulisi olla vähäinen. Myös hiilihydraattien määrän pitäisi olla alhainen, mutta raakaruokinnalla se ei ole ongelma.

Luita tai rustoja ei meillä kuulu ruokavalioon. Tämä ei liity kiteisiin, vaan muihin syihin. Ravintokuitu ja kalsium tulevat muualta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s