Johtajuushöpöä

(Tämä ei liity sitten mitenkään omiin koiriini tai buhundeihin, joten varoitus jo näin alkuun niille jotka haluavat lukea juttuja vain rodusta tai minun räksyistäni.)

Olin tukehtua sipsiin kun luin kuono.fi:n artikkelin ”Kumpi teillä on pomo, koira vai sinä? 10 merkkiä siitä ettet ole laumasi johtaja”. Alunperin artikkeli on suomennettu Cesar Millanin sivustolta otsikolla ”10 signs that you are not yet a pack leader”

Kuono.fi -sivuston olen aina nähnyt ennemmin juuri viihdesivustona kuin vakavastiotettavana uutislähteenä, mutta kaikenlaista sinnekin sitten näköjään päätyy. Kuinka ihmiset uskovat tuohon edelleen, vaikka se on todistettu vääräksi ja vuosikausia sitten? Unohtamatta sitä, että sen tutkimuksen tulos, johon koko homma perustuu, on jopa tutkimuksen tekijän omien sanojen mukaan kyseenalainen. Kuinka edes jaksan yllättyä joka kerta kuinka paksua peetä nuo johtajuusjutut voivat olla?

Uskotaan vain, koska ”näin meillä on aina tehty ja telkkarissa sanottiin niin”. Ei välitetä siitä, että useat laajat tutkimukset ja tuhannet spesialistit ympäri maailman kertovat, että tämä asia ei mene näin. Aina löytyy nimittäin joku joka on samaa mieltä. Ei tarvitse muita perusteluja kuin ”tämä asia menee näin koska tämä toimii”.
Mutta saadaksesi mikron toimimaan, sinun ei tarvitse tietää miten se toimii. Riittää että tiedät ne nappulat joista vääntämällä saat sen päälle. Jos opettajasi kertoisi sinulle kuinka mikro toimii, hyvin mahdollisesti uskoisit häntä. Vaikka selitys olisi väärä. Ehkä jopa puolustaisit sitä väärää tapaa. Tämä on normaalia käytöstä normaalille ihmiselle. Useat sanonnatkin sanovat asioita kuten: ”älä korjaa sitä, mikä ei ole rikki”, ”pyörää ei tarvitse keksiä uudelleen” tai ”vanhassa vara parempi”. On helppo tarttua ensin opittuun asiaan, etenkin jos sen on aikoinaan kertonut joku auktoriteetti. Jos joku muu on samalla kannalla kuin sinä, saat edelleen tukea siitä.

Sinänsä usein on ihan sama miksi tai miten saat asian toimimaan, kunhan saat sen toimimaan etkä vahingoita ketään samalla. Voit opettaa maahanmenon namilla ”vetämällä” tai naksuttelemalla, istumisen kautta tai ilman, eikä sillä ole lopputuloksen kannalta mitään merkitystä. Ei myöskään ole väliä opetatko koiran olemaan hyppimättä sinua vasten koska se on ärsyttävä tapa vai koska ajattelet sen vahvistavan johtajuuttasi. Tämän takia en siis itse puutu mitenkään, vaikka esim. kasvatinomistajani uskoisi johtajuusteoriaan ja kouluttaisi koiraansa sen mukaan.
Siinä vaiheessa jos/kun joku kysyy minulta neuvoa, neuvon miten ja miksi itse tekisin. Jos minulta kysymistä ennen on käyty esim. jollain pevi-tyylin kouluttajalla, kerron miksi idea on huono. Noh. Monesti se on huomattukin jo sen jälkeen, kun kouluttaja väittää koiraa äärimmäisen kovaksi (tuntuu että monen ”vanhan tyylin” kouluttajan mielestä abt. 99% ongelmakoirista on äärimmäisen kovia), ja sen jälkeen antaa ratkaisuja jotka pahimmassa tapauksessa pahentavat koiran ongelmia, koska ovat vahingollisia koiran psyykkeelle.

Noh. Mutta vaikka kirjoitinkin koko tämän tekstin ja vaikka toisinaan yllätyn siitä kuinka jääräpäisen väärin asioita voi uskonsa takia nähdä, harvemmin jaksan tapella näistä asioista. Asia on monesti keskustellessa vähän kuin kreationismi vs. evoluutio. Evoluutioteoriaan uskova linkittää tutkimuksia ja kreationisti raamatunkohtia, ja molemmille se oma totuus on oikea.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s